Ik ga voor mijn rijbewijs…….

 
En nee….ik ga niet voor het RIJBEWIJSrijbewijs maar voor het Europees Computer Rijbewijs (ECDL – European Computer Driving Licence)!

:typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing:

Het ECDL bestaat uit 7 modules en er zijn 2 diploma’s; het ECDL Startdiploma (vier willekeurige modules) en het Europees Computer Rijbewijs (alle modules). Wie het diploma op zak heeft, toont aan goed en efficiënt overweg te kunnen met de meest gebruikte kantoorapplicaties.

Iedereen kan ECDL halen. Of je nou een pc gebruikt voor werk, studie of privé. En speciaal voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs is Toets-it ontwikkeld. Een doorlopende leerlijn, gericht op het aanleren van basis-computervaardigheden in de lessen op school.

Dat ECDL meer is dan ‘zo maar’ een papiertje, blijkt wel uit het feit dat het diploma door de Europese Commissie wordt geadviseerd als dé norm. ECDL is dé internationaal erkende standaard voor computervaardigheid. Inmiddels ingevoerd in 150 landen in de wereld met ruim 7 miljoen kandidaten.

ECDL wordt in Nederland aangeboden door EXIN, hét exameninstituut voor ICT’ers. De ECDL module-examens zijn voor het jaar 2007/ 2008 door KCE (KwaliteitsCentrum voor Examinering) goedgekeurd.

De modules

ECDL, het Europees Computer Rijbewijs, bestaat uit zeven modules. Elk van deze modules behandelt een specifiek onderwerp. Dat varieert van tekstverwerking tot het maken van presentaties. Je doet examen per module en de volgorde bepaal je zelf.

De zeven modules zijn:

1. Basisbegrippen van Informatietechnologie (IT)
2. De computer gebruiken en bestanden beheren: Windows
3. Tekstverwerking: Word
4. Spreadsheets: Excel
5. Databases: Excel
6. Presentaties: Powerpoint
7. Informatie en Communicatie: Internet Explorer 7 en Outlook Express 6

Alle modules, behalve de eerste, zijn een test van praktische vaardigheden. De rode draad is de realiteit – wat je elke dag meemaakt achter een computer.
Om de modules te kunnen afleggen, heb je een ECDL modulekaart nodig. Dat is een persoonlijk document waarop de behaalde modules worden bijgehouden. Een modulekaart is drie jaar geldig, vanaf het moment dat je het eerste module-examen behaalt.

Uitgebreide beschrijving van de ECDL modules

Hieronder vindt u een uitgebreide beschrijving per module; wat wordt er van de ECDL kandidaat verwacht tijdens de module-examens. Iedere keer als er over de kandidaat wordt gesproken in de hij-vorm, wordt vanzelfsprekend ook gerefereerd aan vrouwelijke kandidaten.

1. Basisbegrippen van Informatietechnologie (IT)
De kandidaat heeft begrip van enkele van de voornaamste basisbegrippen van IT op een algemeen niveau. Daarnaast heeft hij kennis van de opbouw van de PC, zowel van de hardware als van de software en van enkele van de basisbegrippen van informatietechnologie (IT) zoals gegevensopslag en geheugen. Hij begrijpt hoe informatienetwerken worden gebruikt in de computerwereld en is op de hoogte van het nut van toepassingen van computersoftware in het dagelijks leven. De kandidaat kent de gezondheids- en veiligheidsaspecten evenals enkele milieufactoren met betrekking tot het gebruik van computers. Hij is op de hoogte van enkele van de voornaamste aspecten van beveiliging en wetgeving die samenhangen met het gebruik van computers.

2. De computer gebruiken en bestanden beheren: Windows
Deze module vereist kennis en bekwaamheden in het gebruik van de basisfuncties van een PC en het besturingssysteem ervan. De kandidaat is in staat de voornaamste basisinstellingen aan te passen, de ingebouwde helpfuncties te gebruiken en kan omgaan met een niet reagerende toepassing. Hij kan effectief omgaan met het bureaublad en werken met pictogrammen en vensters. De kandidaat kan bestanden en mappen beheren en organiseren, weet hoe deze kunnen worden gekopieerd, verplaatst en gewist èn kan bestanden in- en uitpakken. De kandidaat begrijpt wat een computervirus is en kan een anti-virusprogramma gebruiken. En hij kan eenvoudige opdrachten voor tekstverwerking uitvoeren en mogelijkheden voor afdrukbeheer binnen het besturingssysteem gebruiken.

3. Tekstverwerking: Word
In deze module toont de kandidaat aan dat hij een tekstverwerkingstoepassing op een computer kan gebruiken. De kandidaat kan dagelijkse taken uitvoeren die samenhangen met het maken, opmaken en afwerken van kleine tekstverwerkingsdocumenten zodat ze gereed zijn voor verspreiding. Hij kan tevens tekst binnen en tussen documenten kopiëren en verplaatsen. De kandidaat is bekwaam in het gebruik van enkele van de functies die samenhangen met tekstverwerkingstoepassingen zoals het maken van standaard tabellen, het gebruik van illustraties en figuren binnen een document èn het gebruik van samenvoegfuncties.

4. Spreadsheets: Excel
De kandidaat snapt de basisbegrippen van spreadsheets en is in staat een spreadsheetprogramma op een computer te gebruiken. De kandidaat kan taken uitvoeren die samenhangen met het ontwikkelen, opmaken, aanpassen en gebruiken van een spreadsheet van beperkte omvang en kan die gereed maken voor verspreiding. Hij maakt eenvoudige wiskundige en logische bewerkingen met behulp van eenvoudige functies en formules. En de kandidaat is bekwaam in het maken en opmaken van grafieken.

5. Databases: Access
De kandidaat begrijpt enkele van de voornaamste basisbegrippen van databases en is in staat een database op een computer te gebruiken. De kandidaat kan tabellen, queries, formulieren en rapporten maken en wijzigen en kan uitvoer voorbereiden zodat deze klaar zijn voor verspreiding. De kandidaat kan tabellen lezen en informatie uit een database halen en manipuleren met behulp van zoek- en sorteerfuncties in het pakket.

6. Presentaties: Powerpoint
In deze module toont de kandidaat aan dat hij bekwaam is in het gebruik van presentatiehulpmiddelen op een computer. De kandidaat voert taken uit als het maken, opmaken, wijzigen en het voorbereiden van presentaties met verschillende dia lay-outs voor vertonen en uitgeprint verspreiden. Hij is in staat tekst, plaatjes, afbeeldingen en grafieken binnen de presentatie en tussen presentaties te kopiëren en te verplaatsen. De kandidaat kan algemene handelingen uitvoeren met afbeeldingen, grafieken en getekende objecten en kan tevens verscheidene effecten in diavoorstellingen toepassen.

7. Informatie en communicatie: Internet Explorer 7 en Outlook Express 6
Informatie en Communicatie is verdeeld in twee hoofdstukken. Het eerste deel – Informatie – verwacht van de kandidaat inzicht in enkele van de begrippen die samenhangen met het gebruik van het Internet en kennis van enkele van de veiligheidsoverwegingen. De kandidaat kan algemene zoektaken uitvoeren met een webbrowser en beschikbare zoekmachines. Hij kan websites aan de lijst van favorieten toevoegen en webpagina’s en zoekresultaten uitprinten. De kandidaat kan navigeren binnen formulieren op een website en kan deze invullen.
In het tweede deel – Communicatie – wordt van de kandidaat verwacht dat hij inzicht heeft in enkele van de begrippen van elektronische post (e-mail) snapt en van enkele van de veiligheidsoverwegingen die samenhangen met het gebruik van e-mail. De kan-didaat toont aan in staat te zijn e-mail software te gebruiken voor het verzenden en ontvangen van berichten en kan bestanden bij e-mailberichten voegen. De kandidaat kan binnen e-mail software berichtenmappen organiseren en beheren.

:typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing: :typing:

Ik ga dit rijbewijs (proberen) te halen via Interakt. En ik ben nu net begonnen met Module 7: Internet Explorer en Outlook Express.

Even rustig en makkelijk beginnen!!!!

Advertenties

One thought on “Ik ga voor mijn rijbewijs…….

  1. Jeetje meid, je hebt jezelf weer hoopjes werk op je hals gehaald!
    (Wel leuk natuurlijk!)
    Heel veel succes meid, weet zeker dat je het gaat halen!
    Liefs, Miem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s